|

Mitä tapahtuu, kun noudatan kuukauden virallisia terveyssuosituksia?

Syksyn pimeimpien kuukausien ja kiireiden painaessa päälle houkutus jättäytyä illaksi sohvan kutsuvaan syleilyyn kasvaa. Sohvalla voi toki tehdä montaa hyödyllistä asiaa, kuten esimerkiksi naputtaa tätä blogia, inspiroitua dokumenteista, tai ihan vaan jutella, mutta välillä on hyvä katkaista riippuuvuussuhde ja tehdä jotain muuta.

Lanseerasin viikon alussa maanantaina itselleni “Kuukausi virallisia terveyssuosituksia” – kampanjan, jonka on tarkoitus kestää 21.10. saakka.

Kuukausi virallisia terveyssuosituksia -toimintasuunnitelma

Poimin testattavaksi ohjeita liikunnan ja unen parista. Ravintosuosituksetkin olisivat kiinnostavia, mutta niistä yleisimpiä, eli puoli kiloa kasviksia päivässä ja vain vähän punaista lihaa, noudatan ja ylikin vegaanina jo automaattisesti. Ehkäpä keksin kuitenkin ravintosuosituksiin liittyvän testin ensi kuukauden projektiksi.

Nyt kuitenkin jaarittelut sikseen. Toimintasuunnitelmani on seuraava:

  1. Noudatan aikuisten liikuntasuositusta (THL), eli…
    • harrastan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2 h 30 min, tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 h 15 min viikossa.
    • Lisäksi treenaan lihaskuntoa tai harrastan liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa.
  2. Tauotan paikallaan oloa. Istumisen sanotaan olevan uusi syöpä, joten yritän seurata Polarin aktiivisuusmuistuksia. Muistuksen pompsahtaessa tunnin paikallaanolon merkiksi tarkoituksena on hieman verrytellä kehoa ja saada veri virtaamaan.
  3. Nukun säännöllisesti 7-9 tuntia.
  4. Rauhoitun 1 tunti ennen nukkumaanmenoa. Käytännössä tavoitteena on sulkea elektroniset laitteet (puhelin, tietokone, tabletti ja tv) tässä vaiheessa. Poikkeuksena meditointiapplikaatio tms., jota voin halutessani käyttää rentoutumisen apuna. Tämä sääntö ei ole poimittu virallisista suosituksista sellaisenaan, mutta vastaavia ohjeita annetaan usein hyvän unen laadun varmistamiseksi.

Minkä arvelen olevan helppoa/vaikeaa?

Tulen raportoimaan blogissa viikoittain tunnelmia. Jaksanko pysyä kunnon kansalaisena, riittääkö aika ja itsekuri terveyssuositusten priorisoimiseen myös hektisinä aikoina, mikä on haastavaa, entäpä helppoa kuin heinän teko?

Tällä hetkellä ennakoin, että ehdottomasti vaikeinta tulee olemaan rauhoittuminen iltapuuhille ajoissa. Tapanani on iltaisin surffata netissä, katsoa Netflixiä/YouTubea, kaivaa tietoa kiinnostaviin asioihin, tai etsiä inspiraatiota kivienkin alta bittiavaruudesta. Bittiajasta nipistäminen tuleekin olemaan kieltämättä haastavaa.

Helpointa kuvittelisin olevan paikallaan olon tauottamisen. Saatan kyllä hyperfokusoitua tiettyyn tekemiseen siten, että en kuule tai näe mitään muuta, mutta tuolloinkin liikun jotenkin alitajuisesti. Tämän vuoksi Polar ei juurikaan ole joutunut muistuttamaan tunnin mittaisesta passivoitumisesta.

Liikunnan suhteen en tule laskemaan jokapäiväisiä koiralenkkejä labbikseni kanssa mukaan suorituksiin. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että hän on niin kovin h-i-d-a-s. Tykkää ihmetellä, tutkia, haistella ja haaveilla, eli lenkkeilemme samalla mentaliteetilla, kuin olisin taaperon kanssa ulkoilemassa. Syke nousee ainoastaan silloin, kun pitää kieltää toista hyppäämästä paskaojaan pulikoimaan tai syömästä jotain mahdollisimman epämääräistä.

Yleisesti ottaen saan suositukset melko rutiininomaisesti täyteen (paitsi rauhoittuminen), mutta välillä voi tulla kiireisiä hetkiä, jolloin fokus katoaa. Tämä projekti on erityisesti räätälöity koettelemaan itseäni noina hetkinä. Riittääkö siis kantti priorisoida oma terveys pitkäjänteisesti silloinkin, kun ei ole ns. aikaa?

Liity mukaan!

Näillä sanoilla julistan siis kampanjan blogin puolellakin alkaneeksi. Samalla haastan sinut ja kanssabloggaajat liittymään haasteeseen mukaan. Olisi tosi kiva lukea muidenkin kokemuksia harjoitusten etenemisestä!

Inspiraation tähän projektiin antoi Hesarin toimittaja artikkelissaan Kunnon ihminen, kiitoksia vain siis sinne suuntaan!

Jaa ystävillesi!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *