|

Herätys arjessa

Yksi YouTuben voimakkaimpia videoita on mielestäni Steve Cutts:in Happiness. Suosittelen katsomaan! Ainoastaan neljän minuutin pätkällä tämä brittiläinen freelance taitelija onnistuu kiteyttämään modernin elämän nurjia puolia varsin pysäyttävästi. Kulutushysteria ja elämän merkityksettömyys lyövät silmille, kun ihmisiä symboloivat rotat suorittavat elämäänsä tyhjän perässä juoksemalla ja hakien hetken iloa kuluttamisesta, alkoholista, pillereistä tai rahasta. Video toimii herätyskellon tavoin. Palaan siihen säännöllisesti – tarkistamaan, etten vain ole luisunut tai luisumassa merkityksettömään ja monotomiseen oleiluun.

Olisi varsin kammottavaa tajuta kiikkustuolissa, että on tuhlannut käytettävissä olevan ajan suorittamiseen, pysähtymättä miettimään omia arvoja tai aitoja kiinnostuksen kohteita.

Miten omia arvojaan tai aitoja kiinnostuksen kohteitaan voisi muka ohittaa?

Helposti! Esimerkiksi ihan vain siksi, että olemme sosiaalisia olentoja. Meille on luonnollista mukautua ympärillämme olevien ihmisten normeihin ja odotuksiin. Tässähän ei ole mitään pahaa sinänsä, koska se on oiva tapa vahvistaa yhteisöä ja vähentää konflikteja.

On kuitenkin hyvä tiedostaa liiallisen sopeutumisen negatiiviset vaikutukset. Jos sopeutuminen johtaa omien ajatusten tai näkemysten esittämisen rajoittamiseen, ollaan vaarallisilla teillä. Pahimmillaan yhteisö vahvistaa negatiivista kierrettä ja päätösten laatu heikkenee. Karmaisevimpia esimerkkejä liiallisesta konformaatiosta ovat holokausti, Jonestownin 900 ihmisen joukkoitsemurha vuonna 1978, tai vuoden 1994 Rwandan 800 000 ihmisen kansanmurha.

Pikamuoti, eläinten tai luonnon riistäminen ovat omanlaisiaan tapauksia sopeutumisesta. Tiedostamme tekevämme väärin, mutta emme kuitenkaan muuta käyttäytymistämme. Kannattaa tsekata Happiness videon tekijältä toinenkin väkevä kuvaus MAN. Kukkona jätevuoren päällä patsasteleva, maapallon pilannut ihminen saa lopussa ansionsa mukaan. Ihmisenä tunnen piston sisimmässäni.

Miten tulla tietoiseksi omista arvoistaan ja kiinnostuksen kohteistaan?

Itsereflektointia kannattaa harrastaa säännöllisesti. Vanhat kunnot ranskalaiset viivat toimivat vallan mainiosti, kun pohtii sellaisia asioita kuin…

  • Mihin uppoudun miellelläni?
  • Mikä inspiroi?
  • Mistä voisin puhua loputtomasti?
  • Milloin olen ollut pettynyt?
  • Milloin ja miten olen ollut konfilktissa muiden kanssa?
  • Mitkä ovat olleet elämäni käännekohtia?
  • Mitä muut sanovat minua kiinnostavan? (Haastattele!)
  • Mitä tekisin, jos minulla olisi miljardi euroa?
  • Mitä tekisin, jos en pelkäisi epäonnistumista?
  • Mitä tekisin, jos minulla olisi äärettömästi aikaa?
  • Ketkä ihmiset inspiroivat minua ja miksi?
  • jne.

Syntyneistä listauksista voi johtaa itselle tärkeät teemat ja arvot. Tämän perusteella voikin sitten tarkastella elämäänsä ja arjen askareita. Tukevatko arjen aktiviteetit arvojani, vai vievätkö ne minua kauemmaksi omasta itsestäni?

Itselleni esimerkiksi terveys on yksi arvo. Erityisen väsyttävien päivien jälkeen välillä pohdinkin onko tosiaan parempi katsoa Netflixiä, vai palauttaisiko ulkoilu paremmin? Kannattaako murehtia, vai pitäisikö tehdä jotain ihan uutta, ja siten suunnata aivoradat toisille urille? Auttavatko negatiiviset ajatukset, vai olisiko parempi kokeilla mindfulnessia tai rentoutumisharjoituksia, ja nukahtaa ajoissa?

Tiedostamisella pääsee siis jo pitkällä, ja alkaa automaattisesti täyttämään aikansa itselle merkityksellisillä asioilla. Mitä enemmän arkemme on linjassa sisimpämme kanssa, sitä energisemmiksi itsemme tunnemme. Kukapa ei haluaisi tuntea itsensä energiaa pursuavaksi olennoksi? Ja täten automaattisesti tulee myös parantaneeksi ihmissuhteitaan ja säteilemään läheisilleen onnellisuutta. Win-win tilanne siis.

Jaa ystävillesi!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *