|

Ja aikojen alussa oli valkoinen sivu. Miten ihmeessä aloittaminen voi olla niin vaikeaa?

Olen toivottoman rakastunut menestystarinoihin. Parhaat tarinat sisältävät Tuhkimo-elementin, ryysyistä rikkauksiin tyyppisen kerronnan kaaren. Ne luovat toivoa paremmasta huomisesta, jossa kaikilla on mahdollisuus onnistua, kunhan vain parhaansa tekee. Mutta mistä löytyy tarinat Aku Ankoista?

*Mahdollisista kaupallisista vaikutteista kerron tässä. Tässä julkaisussa niitä ei ole.

Aku Ankka -kertomus tämän blogin aloittamisesta

1. Blogin aiheen rajaaminen – Mitä jos ei vaan pysty? 

Olen pyöritellyt ajatusta blogin perustamisesta jo vuosia (!). Kynnyskysymykseksi muodostui kuitenkin aiheen rajaaminen. Asiantuntijoiden mukaan on erityisen tärkeää valita oma niche ja pitäytyä rajatusti siinä. Inhimillisen ihmisen tavoin olen kuitenkin kiinnostunut useista aihepiireistä, enkä kertakaikkiaan osaa valita vain yhtä teemaa. Kyllästyin kuitenkin vatvomiseen, joten päätin luoda blogin ilman kristallinkirkasta visiota omasta nichestäni. Virhe # 1?

Kootut selitykset: Yritän pitää punaisena lankana blogissani käytännönläheistä kerrontaa projektieni etenemisestä. Kun minusta joku päivä kruunataan Suomen suosituin bloggaaja, tai tämä blogi haudataan kaikessa hiljaisuudessa, niin aikakin olen rehellisen avoimesti kertonut miten tuo kaikki tapahtui. – Unfiltered M

2. Blogialustan valikoiminen – Mihin ihmeeseen tarvitsen erikseen palvelinta, domainia ja blogia? 

Päätöksen tehtyä googlailin ahkerasti miten voin perustaa blogini mahdollisimman halvalla, ellen jopa ilmaiseksi. Pian opin, että blogin päivittämiseen tarvitaan palvelin (tontti), domain (osoite) ja blogi (talo). Hienon kuvauksen kunkin roolista on tiivistänyt mielestäni Tiia Konttinen artikkelissaan 3 helppoa askelta bloggaamisen aloittamiseen vuonna 2024. Suositusten perusteella päädyin Bloggerin sijaan etenemään WordPressillä, lähinnä koska halusin omistaa tonttini itse.

3. WordPress blogin luominen – Kun 15 minuutista tuleekin 11 tuntia!

Valinnan jälkeen etsin ohjeita WordPressistä ja törmäsin helpolta vaikuttavaan ohjevideoon YouTubessa Katie Grazerin kanavalla: How to Create a Blog on WordPress in 15 Minutes! (Beginner Tutorial 2024). Tämän videon innoittamana valitsin Bluehostin hosting-palveluksi. Luin sen olevan myös WordPress.orgin suosittelema, ja uskoisin, että tuolle listalle pääsemiseen on tiukat kriteerit?

Oi, miksi skippasinkaan domain valinnan?

Ongelmaksi muodostui domain nimen valinta, koska enhän ollut osannut rajata aihettani. Illan pimetessä yritin keksiä yhdessä Chat GPT:n kanssa iskeviä nimiä, mutta kovin haastavaahan tuo oli. Useita tunteja myöhemmin luovutin. Muistin, että Katie oli maininnut, että domain osoitteen voi skipata ja kliksutella vain eteenpäin. Näin tein (Virhe #2!) ja päädyin ostamaan Bluehostin Choice Plus -palvelun.

“Valitsen vain teeman. En käytä siihen liian paljon aikaa.” Ne kuuluisat viimeiset sanat…

Videoilla ja blogeissa mainitaan ohimennen, että voit valita teeman ja helposti kustomoida sitä. Tähän puuhaan ei kuulemma ole suotavaa käyttää liiaksi aikaa, vaan ulkoasua voi muokata myöhemminkin. Selailin (taas) päättämättömänä vaihtoehtoja. Halusin etusivun, jossa olisi mieluusti kolmessa kolumnissa linkit uusimpiin postauksiin, yksinkertainen layout, ei mitään mainoshärpäkkeitä. Latasin muutamia versioita kokeeksi, mutta en ollut oikein mihinkään tyytyväinen. En myöskään ymmärtänyt mitä plugineita pitäisi olla, mikä on Elementor, OptinMonster, JetPack, WPForms jne. Miksi nämä nimet eivät sano minulle mitään!? (En kyllä vieläkään ole ehtinyt katsella tutorialeja aiheista, vaikka WPFormsilla jotain jo käpistelinkin.)

Latasin ensin teemaksi Customizable Blogily:n, mutta luovutin ja vaihdoin sen yksinkertaisemmalta ja perinteisemmältä vaikuttavaan Blogi nimiseen teemaan. Järkeilin, että teen perusrakenteen kuntoon, kirjoitan ensimmäisen postauksen aihion, ja sitten myöhemmin konvertoin sen uuteen teemaan. Suljin läppärini lähempänä keskiyötä vappuaattona (!) semisti tyytyväisenä. Domain nimen vielä puuttuessa olin kuitenkin saanut bloggaamis-projektini käyntiin ja jotain konkreettista aikaiseksi. Heräsin aamulla jo viiden aikaan miettimään domain-nimiä ja postauksen aiheita, niin innoissani olin startista. Pakottauduin kuitenkin lepäilemään vielä tovin lomapäivän kunniaksi.

SSL ongelma ja mikä ihmeen CSR Request?

Aamukahvilla avasin sivustoni ja se näytti kammottavalta kyhäelmältä, joten ryhdyin etsimään tietoa maksuttomista teemoista. Suositusten jälkeen päädyin asentamaan OceanWP:n, ja aloittelin muokkaamista. Huomasin kuitenkin, että SSL suojauksen kanssa on jotain häikkää ja sivustoni näytti olevan epäluotettavien sivujen kategoriassa. Kansankielellä siis lukko puuttui sivustoni osoitteesta. Kirjauduin Bluehostin sivuille ja totta tosiaan SSL ei ollut aktivoitu.

Tässä vaiheessa olin keksinyt myös Unfiltered M domainin itselleni, jonka halusin nyt ottaa käyttöön. Virhe nro 2 realisoitui. En onnistunut millään yhdistämään domainia ja verkko-osoitetta enää tässä vaiheessa, kun olin skipannut luomisen alkuvaiheessa. Muutama euro myöhemmin olin saanut domainin itselleni, SSL ongelma jatkui, ja löysin hyvän artikkelin tilanteen ratkaisemiseksi. Valitettavasti prosessi tyssäsi CSR requestiin, ja minullahan ei ollut mitään hajuakaan mitä encoded CSR osuuteen pitäisi kirjoitella.

Bluehost Chat tuki testattu

Otin yhteyttä Chat -palveluun. Ensimmäinen agentti tarjosi minulle ohjeeksi jonkun ihan vieraan domainin syöttämistä CSR requestin generoimiseen ja yhteys katkesi. Ihmettelin tätä kovasti ja (onneksi) en edennyt. Otin uudestaan yhteyttä Chat palveluun ja toinen agentti osasi opastaa minua käyttämään omaa domainiani. Lomake vaati pakollisena tietona laillisen ja rekisteröidyn yrityksen nimeä, ja sitähän minulla ei ole. Tämä on ihan vaan henkilökohtainen blogi. Sain kuitenkin luvan käyttää blogini nimeä tuossa ja koodi generoitui. Pääsin prosessissa eteenpäin ja sähköpostiini tuli ohjeet seuraavista askelmerkeistä. Sain lopulta SSL:n aktivoitua, ja blogin editointi saattoi jatkua. Aikaa tähän aamun sähläykseen tuhraantui 5 tuntia, ja leikin jättäminen kesken vilahti mielessä.

4. Ensimmäinen postaus

Huokaisin helpotuksesta, ja aloitin ulkoasun muokkaamisen. En saanut Ocean WP:tä kuitenkaan taipumaan haluamaani muotoon, joten vaihdoin teemaa vielä kerran Blogic versioon. Sain rakenteen näyttämään suhteellisen ok:lta, vaikka pieniä virheitä (?) sieltä vielä löytyykin tätä kirjoittaessa. Näin tieni vei siis ensimmäiseen varsinaisen sisällön luomiseen yhteensä n. 11 tuntia myöhemmin päätöksestä perustaa blogi. Olen tolkuttoman hidas kirjoittaja. Metodini on pätkä sieltä ja toinen täältä, muokkausta, kuulostelua jne. joten tätäkin postausta naputtelin yhteensä n. 4 tuntia. Toki samalla opettelin sivun muokkaamisen logiikkaa jne.

5. Saldo á la Aku Ankka -tyyli

Käytin bloggaamisen opiskeluun, blogin luontiin ja ensimmäisen postauksen luontiin yhteensä siis 15 työtuntia, eli n. 2 työpäivää. Olin siis h-i-d-a-s. Rahaa on kulunut toistaiseksi n. 65 euroa.

Muistilappu itselleni: Yritä välttää normaaleista prosesseista poikkeavia käytäntöjä. Opiskele ohjeet, siitäkin huolimatta, että tekemisellä aloittaminen on kivaa. Säästät hyvin todennäköisesti aikaa ja hermoja. Jos et osaa, ota nopeammin yhteyttä tukeen. Heidän tehtävä on auttaa ja ei ole häpeä pyytää apua. Et ole luomassa Iisakin kirkkoa, joten kaikkea ei tarvitse aina ylianalysoida. – Unfiltered M

Tämän blogin tarkoitus on kertoa rehellistä kasvutarinaa erilaisten projektien suhteen. Tässä tarjoiltiin ensimmäinen. Ei, en ole koskaan aikaisemmin luonut web-sivustoa. Nyt sekin on tullut haparoiden ja hitaasti tehtyä. Checked.

EDIT 1.5.: Säädin lisää…Julkaisin blogini, mutta se ei ollut oikein responsiivinen kaikilla laitteilla. Myös sivut latailivat jonkin aikaa, joten siirryin takaisin aikaisempaan Blogic teemaan. Jatkan teemojen ja ulkoasun opiskelua, sekä testaamista vielä tulevaisuudessa.

EDIT2 4.5.: Googlasin parhaita ilmaisia teemoja ja päädyin ainakin toistaiseksi Kadence WP:n käyttäjäksi. Aika näyttää miten pitkään tällä jatkan.

Jaa ystävillesi!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *